Dzieci z Żędowic dzięki warsztatom wiedzą już, jak ich babcie piekły chleb
Zajęcia odbyły się w świetlicy PSP w Żędowicach.
- Był to trzeci etap w ramach naszego projektu - mówi Edyta Koj, szefowa SKŻ - Bardzo fajnie się złożyło, że warsztaty przypadły w Międzynarodowy Dzień Chleba i Żywności. W sumie w zajęciach uczestniczyło ponad 50 osób, w tym 37 dzieci.
- Wykonaliśmy wspólnie ciasto na zakwasie, ale nie czekaliśmy tak długo, aż urośnie, gdyż tak naprawdę trzeba 24 godzin, by powstał cały chleb - opowiada prowadząca warsztaty Sybilla Czech. - Zakwas następnego dnia wykorzystany został do upieczenia bochenka chleba, natomiast przyniosłam już upieczony chleb, jaki powstaje właśnie z tego zakwasu. Ponadto dzieci do chlebka wykonały masło ziołowe.
Warsztaty miały duży walor edukacyjny, dzieci były bardzo zdumione.
- Nie miały pojęcia, ile to trzeba pracy włożyć, by powstał bochenek chleba - tłumaczy szefowa SKŻ. - Prowadząca warsztaty pokazywała to od A do Z. Ponadto zaprezentowała, jak zmielić owies na płatki owsiane.
Dodatkowo dzieciom wiele radości sprawiło wykonanie samodzielnie bułeczek na hamburgery, a następnie po ich upieczeniu przyrządzenie smakowitego burgera według własnych upodobań.
- Wszystko robiły od zera - dodaje pani Sybilla - Nad przebiegiem prac czuwali dorośli, którzy w końcowym etapie wyrabiania ciasta drożdżowego na bułeczki pomogli w tłoczeniu masła. Efekt był zadowalający i smakowity.
- Bardzo dziękujemy szkole i pani dyrektor za udostępnięnie nam kuchni i pieca - podkreśla pani Edyta. - My, niestety, nie mamy zaplecza kuchennego, więc w naszej siedzibie nie można takich warsztatów przeprowadzić.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze