- Podczas warsztatów wspólnie wykonaliśmy wiele potraw kresowych i śląskich, korzystając ze starych przepisów babć i mam. Przygotowaliśmy barszcz ukraiński, kapuśniaczek z prażuchami, knedle ze śliwkami, pierogi galicyjskie (ruskie), dublany, kuleszę z okrasą i kefirem, sałatkę kresową. Wiele z tych potraw przypominało nam smaki dzieciństwa spędzonego na Kresach - mówi Alina Maciaszczyk. - Była też kawa, do której podano pyszne ciasta: jabłecznik, piernik i ciasto z cukinią. Dużym powodzeniem cieszył się kwas chlebowy. Mieliśmy zdrowe przekąski, owoce, warzywa i kolorowe kanapki, żeby seniorom przypomnieć o zdrowym odżywaniu - dodaje.
Praca i degustacja przeplatana była wierszami kresowiaka i mieszkańca Strzelec Opolskich Stanisława Stadnika.
- Spotkanie przyniosło wiele radości i przeżyć, były wspomnienia, wspólne śpiewanie oraz propozycje częstszych spotkań. Dziękujemy wszystkim uczestnikom spotkania za miłą atmosferę i włączenie się w nasz projekt. Dziękujemy wolontariuszom za ogromne zaangażowanie, w pocie czoła: smażyli, gotowali, piekli, kulali, kroili, zdobili oraz podawali do stołów. Widok radosnych i uśmiechniętych twarzy, a także pustych talerzy jest dla naszego Stowarzyszenia najcenniejszą wartością i potwierdzeniem potrzeby realizacji projektu „Senior na fali” - zaznacza pani Alina.
Stowarzyszenie Kresowe w ramach projektu „Senior na fali” zaprasza seniorów na wycieczki integracyjne do Głubczyc 24 sierpnia i Grodźca 2 września. Szczegółowe informacje dla zainteresowanych pod nr. telefonu 573 962 318.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze