Mieszkanki spotkały się w kilka dni temu w swojej siedzibie. Wcześniej każda w domu przygotowała coś smacznego, coś co przed laty gotowały jej mama czy babcie. Po zrobieniu zdjęć do publikacji przyszedł czas na wspólną degustację i rozmowy.
Pani Marysia przygotowała swojski placek z dodatkiem cebuli, kiełbasy i czerstwego chleba. Pani Małgosia przyniosła dwa dania, które nauczyła się robić dzięki swojej mamie. Mieszkanka Spóroka nadal gotuje je dla swojej rodziny i co ważne, przekazuje tę wiedzę córce.
- W naszym domu nadal je się białą polewkę na bazie maślanki oraz prażuchy, nazywane również kocimi kluskami, z ziemniaków. Bardzo je lubimy - mówi pani Małgosia.
Pani Róża upiekła szplitry z marmoladą, a panie Maria, Irena i Teresa słodkie ciasta.
- Przygotowałam również kluski z serem. Można je podawać z ulubionymi owocami lub sosem czekoladowym - mówi pani Irena, szefowa KGW.
Panie przyznały, że w ich domach rzadko kiedy przygotowuje się te dania, ale warto było wrócić do smaków dzieciństwa. Wtedy potrawy składały się z podstawowych składników, nie było w nich kolorowych barwników, sztucznych ulepszaczy, więc były też zdrowsze.
Przepisy na dania przygotowane przez mieszkanki Spóroka znajdziecie w książce, której premierę zaplanowano na 25 września, czyli Powiatowe Święto Chleba.
Co ciekawe, również możecie stać się współautorami książki. Jeśli do dziś używacie w rodzinie tradycyjnych przepisów i lubicie do nich wracać, możecie się nimi podzielić z mieszkańcami powiatu. Do końca lipca można je wysyłać na adres mailowy [email protected] lub dostarczyć do starostwa.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze