Co pić latem, aby nie tylko nawodnić organizm, ale także delektować się smakiem?
Woda z dodatkiem lodu to oczywiście podstawa, ale nie każdemu taka "bezsmakowa” wersja odpowiada. Istnieje kilka sposobów, aby uczynić letnie płyny smakowitymi i orzeźwiającymi. Oto sprawdzone przepisy na wakacyjne napoje!
Lemoniada cytrynowa
To klasyk, który lubią niemal wszyscy. Cytryna nadaje wyrazistości wodzie, mięta delikatnej ostrości, a kostki lodu podkręcają orzeźwienie. Przepis jest banalnie prosty: przygotujmy litr wody w karafce, wyciśnijmy do niego sok z 3 cytryn, rozpuśćmy 2 łyżki miodu i dorzućmy gałązki mięty oraz kilka plastrów cytryny do dekoracji. Na koniec dodajmy kostki lodu i energicznie wymieszajmy całość.
- Kwestią dyskusyjną jest zawsze to, ile kostek lodu dodać do napoju, żeby smak był w punkt. Wiadomo, że wszystko zależy od naszych preferencji, ale zdecydowanie lepiej do dużego słoja z kranikiem czy karafki z lemoniadą dodać kilka większych kostek, niż multum małych, standardowych - radzi Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.
Woda smakowa z mrożonymi owocami
To pomysł dla tych, którym zalegają w zamrażarce mrożone owoce i chcieliby się ich pozbyć. Dobrym dodatkiem do wody będą mrożone maliny, jeżyny czy borówki. Choć tak naprawdę do tego napoju możemy wykorzystać różne rodzaje owoców. Wystarczy, że wrzucimy je do wody i ozdobimy szklankę listkiem mięty. Wersja ze świeżymi owocami jest także dobra, ale mrożone owoce podbijają efekt orzeźwienia.
Mrożona herbata
To kolejna propozycja na chłodzący napój w upały. Zacznijmy od bazy, czyli przygotowania dzbanka herbaty - może być tradycyjna czarna lub earl grey, który nada naparowi bergamotowy aromat. Wystudzoną herbatę połączmy z łyżeczką cukru lub dwiema, w zależności od tego, jak słodki ma być napój, dorzućmy plastry cytryny lub pokrojone w plastry brzoskwinie i wymieszajmy. Na koniec obowiązkowy dodatek - kostki lodu.
Tonik espresso
To alternatywa dla klasycznej mrożonej kawy z mlekiem - bardziej orzeźwiająca i mniej napakowana cukrem. Jak ją przygotować? W szklance umieśćmy 2 kostki lodu, zalejmy je tonikiem (ok. 200 ml), na końcu powoli wlewajmy podwójne espresso, tak aby tonik i kawa stworzyły oddzielne warstwy. Orzeźwiający, lekko gazowany napój gotowy!
Pomarańczowa kawa
Czy można połączyć mocną kawę z sokiem pomarańczowym? Oczywiście! Przepis na tę cytrusową kawę mrożoną jest banalnie prosty. Potrzebujemy podwójnego espresso, szklanki soku pomarańczowego i kostek lodu. "Złożenie” napoju w całość jest bardzo podobne do tonik espresso - zaczynamy od umieszczenia kostek lodu na dnie wysokiej szklanki, następnie wlewamy sok pomarańczowy i na końcu dolewamy powoli espresso, aby uzyskać pomarańczowo-czarne warstwy.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze