Dieta, której podstawę stanowią warzywa i owoce, nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju.
Jesienne warzywa i owoce, np. papryka, brukselka, kalarepa, brokuły, jabłka, gruszki czy śliwki, to znakomite źródło witaminy C, która w znacznym stopniu wpływa na poprawę odporności i dobry nastrój.
- Udowodniono też, że ten niezwykły antyoksydant zmniejsza symptomy jesiennej chandry, pomagając organizmowi zatrzymać inwazję wolnych rodników i zregenerować się po stresujących wydarzeniach dnia codziennego - zapewnia Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce na szczęście”. - Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym, który łagodzi nasze skołatane nerwy, są witaminy z grupy B, zmniejszają one napięcie, dodają energii i uczestniczą (głównie witamina B6) w syntezie serotoniny, czyli hormonu szczęścia i odprężenia.
Znajdziemy je przede wszystkim w zielonych warzywach, a także w kiełkach, kaszach, rybach i ciemnym pieczywie.
- Kapusta, sałata, szpinak, brokuły i brukselka to doskonała porcja składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, który ma dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy i pracę mózgu. Jako że kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, zaleca się, aby zielone warzywa liściaste spożywać na surowo - dodaje ekspertka kampanii.
Antydepresyjnym hitem niewątpliwie są domowe kiszonki. Warto je mieć w swojej spiżarni i korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok. To naturalne probiotyki, które wspomagają florę jelitową odpowiedzialną również za nasze samopoczucie. Dobre bakterie nie tylko usprawniają trawienie, ale i wpływają na reakcje chemiczne zachodzące w mózgu związane z nastrojem.
- Do kiszenia nadają się, poza kapustą i ogórkami, także buraki, kalafior, marchew, biała rzodkiew, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, botwinka, bakłażany, papryka, a nawet owoce: śliwki, jabłka i gruszki. Chcąc utrzymać pozytywne nastawienie od samego rana, warto sięgnąć po garść orzechów włoskich lub pestek naszej rodzimej dyni. Oba te produkty zawierają znaczącą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które, jak udowodniono, korzystnie wpływają nie tylko na poziom cholesterolu, ale również na poprawę humoru - przekonuje specjalistka.
Nasza dieta powinna także obfitować w produkty zawierające chrom - składnik mineralny niezbędny w procesie przyswajania cukru. Gdy jemy za dużo żywności wysokoprzetworzonej (np. typu fast food), możemy doprowadzić do niedoboru tego pierwiastka, a w konsekwencji, do krótkich stanów hipoglikemii (niskiego stężenia glukozy we krwi). Jeśli chcemy zapobiec tym niekorzystnym spadkom energii, warto wprowadzić do diety warzywa strączkowe groch, fasolę, soczewicę, cieciorkę, a dodatkowo szpinak, pomidory, brokuły, jabłka, pełnoziarniste produkty zbożowe i mięso.
Komentarze