- Zaczęłam się interesować historią mydła i gliceryny roślinnej, którą odkryto w XVIII wieku przez przypadek z wytopienia oliwy z oliwek - opowiada pani Danuta. - Gliceryna pozyskiwana jest z roślin i doskonale się wchłania w głębokie warstwy skóry, chroni przed utratą wody. Ma też właściwości nawilżające, łagodzi podrażnienia. Może być stosowana przez osoby o każdym rodzaju skóry, przez dzieci, a nawet alergików i cierpiących na atopowe zapalenie skóry. Krótko mówiąc jest bezpieczna - dodaje.
Masę glicerynową pani Danuta kupuje przez internet, podobnie jak barwniki i zapachy. Pozostałe komponenty pochodzą głównie z jej ogródka. Strzelczanka na działce uprawia różnorakie kwiaty, których płatki dodaje do mydełek.
- Wykorzystuję forsycję, dziką różę, nagietek. Teraz jest czas lawendy, która też pięknie pachnie. Ważne, żeby kwiatki i płatki wysuszyć zanim dodamy je do masy, bo świeże spieką się w gorącej masie. Sama się o tym przekonałam - uśmiecha się pani Danusia. - Robię też mydełka z dodatkiem kawy, płatków owsianych. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością dodatków, bo to ma być mydło. One też nie pieni się tak jak to, które kupujemy w sklepach, ale przynosi oczekiwane efekty.
Strzelczanka swoimi produktami obdarowuje bliskich i przyjaciół. Na chrzciny wnuczki przygotowała mydełka z aniołkami, z okazji dnia czekolady mydełko w kształcie tabliczki słodkości, a do przedszkola mydlane plastry miodu.
- Lubię bawić się masą glicerynową, czasem dodaję do niej również masło shea. Jeśli chodzi o kształty, to ogranicza nas jedynie wyobraźnia i dostępne foremki. Kiedy przygotowujemy mydełka, trzeba pamiętać, żeby zabezpieczać je np. folią spożywczą. Jeżeli mamy je tylko do ozdoby, to mogą tak leżeć, ale jeśli z nich korzystamy na co dzień, warto zaopatrzyć się w mydelniczkę z dziurkami, żeby nie stały w wodzie, bo takie mydełka się „pocą” - radzi Danuta Szulc.
Partnerem cyklu jest Grupa Górażdże
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze