Jakie produkty spożywcze wybierać? Czego unikać w diecie? Bowiem w zdrowym ciele zdrowy duch. Pełni energii uczestnicy klubu cieszą się życiem, teraz będą mogli lepiej zadbać o swoje zdrowie i lepsze samopoczucie.
Prelekcję na temat zasad zdrowego odżywiania wygłosiła Weronika Szumlac z poradni żywieniowo-dietetycznej "Bądź zdrów", natomiast Alicja Gałka omówiła projekt "Stop dla raka jelita grubego", realizowany przez Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu.
- Główną rolę odgrywa badanie kolonoskopowe. Projekt przeznaczony jest dla ludzi głównie zdrowych i ma przyzwyczaić do tego typu badań. Raz na 10 lat osoba zdrowa powinna profilaktycznie wykonać takie badanie - radziła Alicja Gałka.
- Zawsze człowiek dowie się czegoś nowego, mnie osobiście interesowało to, co mówiła pani dietetyk. W naszej diecie powinno być mniej mięsa, a więcej roślin, jajek i należy odchodzić od żywności przetworzonej. Podkreślała, że niegdyś panowała mylna polityka, aby tych jajek nie jeść tak dużo. Jak się okazuje, można je jeść nawet przez cały tydzień. Ważne jest, aby często mówić o tych zdrowych nawykach, aby ta świadomość rosła - mówi jedna z uczestniczek.
W ramach warsztatów uczestnicy samodzielnie przygotowywali proste, zdrowe potrawy, które potem wspólnie kosztowali.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze