Dania z pokrzyw. Najpierw warsztaty, potem degustacja
Pokrzywa jest rośliną powszechnie znaną. Często mijamy ją nie zdając sobie sprawy, że może ona zagościć na naszych stołach. Rośnie w lasach, ogrodach, w zaroślach - wszędzie tam, gdzie znajdzie żyzną, wilgotną glebę, bogatą w azot i próchnicę.
Pokrzywa to pospolity chwast o niezwykłych właściwościach m.in. zdrowotnych i odżywczych. W jej liściach znajdziemy wyjątkowo dużą zawartość chlorofilu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, witaminy C, K oraz A. Dlatego warto uwzględnić ją w wiosennym menu.
Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, co łączy pokrzywę i mrówki. Otóż, za nieprzyjemne doznania związane z bliskim kontaktem z tymi osobnikami odpowiedzialny jest kwas mrówkowy wstrzyknięty w skórę.
- Wspólnie przygotowaliśmy pokrzywowe kluski śląskie, pokrzywowy makaron, dip na bazie awokado i pokrzywy, pesto pokrzywowe z dodatkiem sera i prażonych nasion słonecznika oraz zaparzyliśmy pokrzywową herbatę - wymienia Elżbieta Witosza, prowadząca warsztaty.
- W domu zabierałam się już kilka razy do zrobienia makaronu, ale dopiero na warsztatach go zrobiłam po raz pierwszy i okazało się, że to nie takie trudne. Zielony makaron robi efekt na stole, ale zielone kluseczki zasmakują na pewno dzieciom. Jestem bardzo zaskoczona, że taki skarb jak pokrzywa rośnie u mnie za płotem - mówi pani Ewelina Piechaczek uczestniczka warsztatów.
- Były też kruche ciasteczka oraz drożdżowe paluchy z dodatkiem nasion pokrzywę. Na zakończenie zajęć odbyła się degustacja przygotowanych dań - dodaje pani Elżbieta.
Już 26 maja kolejne warsztaty z roślin, które wykorzystywane są w kosmetyce.
Przepisy na dania z pokrzyw
Pokrzywowy makaron
- 3 jajka
- ok dwóch szklanek mąki
- 2-4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- garść poszatkowanej pokrzywy
- sól do smaku
Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3-4 części i rozwałkować na grubość 1-2 mm. Następnie pokroić na odpowiednie paski. Do przechowywania makaron należy dobrze wysuszyć.
Ciasteczka z nasionami pokrzywy
- 1,5 szklanki mąki
- 120g masła w temperaturze pokojowej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1-2 łyżki nasion pokrzywy
Wszystkie składniki zagnieść, a gotową kule ciasta wstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować podsypując mąką i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Piec ok 8-10 minut w temperaturze 190 st C.
Pokrzywowe kluski śląskie
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- duży pęczek świeżej pokrzywy
- 1 łyżeczka soli,
- mąka ziemniaczana
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski i dokładnie ugnieść. Z tak przygotowanej masy wyciągnąć 1/4 ziemniaków. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać wyjęte poprzednio ziemniaki, dosypać soli i pokrojoną drobno pokrzywę, całość dokładnie zagnieść rękami na gładką masę. Z tak przygotowanej bazy formować kluski. Zagotować osoloną wodę i wrzucać kluski i gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Można podawać z cebulką, skwarkami albo jako dodatek do pełnego obiadu.
Komentarze