Kiszonki - bogactwo witamin i minerałów
Kiszone ogórki i kiszona kapusta to bogactwo wielu witamin cennych dla zdrowia. To przede wszystkim witamina C dla wsparcia odporności, a także witaminy z grupy B, oraz A, E i K. Kwas wydzielany w procesie kiszenia pozwala na utrzymanie witamin na odpowiednim poziomie i zapobiega ich stratom. W kiszonych warzywach znajdziemy również wiele składników mineralnych, jak potas, fosfor i magnez. Co istotne, proces fermentacji zwiększa przyswajalność żelaza i wapnia, dlatego spożywanie kiszonek zaleca się szczególnie osobom leczącym anemię i osteoporozę. Kiszonki są niezwykle zdrowe i pozwalają na podniesienie odporności, jednak często warto wspomóc się suplementami i wybrać dobre witaminy na odporność na Wapteka.pl.
Probiotyki i prebiotyki w kiszonkach
Probiotyki to dobre bakterie, które znajdziemy w sfermentowanych produktach żywnościowych. Wspomagają działanie układu pokarmowego, a dodatkowo ułatwiają przyswajanie witamin i zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Już od dawna wiadomo, że zdrowie jelit jest niezwykle istotne dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Probiotyki stoją na straży odporności, hamując rozwój szkodliwych drobnoustrojów.
Z kolei prebiotyki sprawiają, że pożyteczne bakterie mogą się rozmnażać. Dodatkowo zmniejszają ryzyko biegunek i innych schorzeń układu pokarmowego. Wspieranie odporności zaczyna się już w jelitach. Sprawdź na blogu Wapteka.pl, jak jeszcze można stymulować swój układ immunologiczny.
Kiszonki na nadciśnienie
Kiszonki to również idealny sposób na wyregulowanie ciśnienia krwi, a wszystko przez składnik nazywany acetylocholiną. Powstaje w czasie fermentacji warzyw i odpowiada za regulację ciśnienia krwi. Dodatkowo wysoka zawartość naturalnej witaminy C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na krzepnięcie krwi. Dzięki temu nie ma ryzyka odkładania się złogów cholesterolu, które mogą prowadzić do miażdżycy. Należy pamiętać, żeby spożywać domowe kiszonki, które nie zawierają tyle sodu co ich sklepowe odpowiedniki. Nadmiar tego składnika podnosi ryzyko nadciśnienia.
Co można kisić?
Kiszonki wielu osobom kojarzą się z popularną kapustą i ogórkami. Okazuje się, że kiszeniu można poddawać wiele produktów żywnościowych, np. marchew, paprykę, fasolkę szparagową, kalafior, buraki, a także owoce, wśród których wyróżnia się gruszki, jabłka i śliwki. To świetny sposób na podniesienie odporności i utrzymanie w zdrowiu całego organizmu. Co ważne, kiszenie przedłuża trwałość warzyw i owoców, a także pozwala na przygotowanie zapasów na zimę. To żywność, która powinna znaleźć się w jadłospisie przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niewiele osób wie, że poza wspaniałym wpływem na układ odpornościowy, kiszonki gwarantują gładką i piękną skórę, ujędrniając ją i zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się.
Komentarze