Z czterema szkołami z Turcji, dwiema z Jordanii i szkołą z Rumunii współpracowali niedawno uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Jemielnicy dzięki projektowi edukacyjnemu Europejskiej Współpracy Szkół eTwinning. Wymiana odbywała się zdalnie, w języku angielskim.
Projekt dotyczył głównie kulinariów, ale uczniowie podejmowali różne zadania, m.in. przygotowali prezentację szkoły i miejscowości w formie wideo. Poznali tradycyjne potrawy kuchni tureckiej (musakka, menemen), jordańskiej (moufrraka) i rumuńskiej (dresala), analizowali przepisy w języku angielskim i gotowali według nich w swoich domach. Wszystko dokumentowali.
- Nasza szkoła zaproponowała pierogi jako tradycyjne polskie danie, które bardzo przypadło do gustu uczniom z krajów partnerskich - relacjonuje nauczycielka Aniela Galas, prowadząca projekt. - Uczniowie wzięli również udział w specjalnym webinarium z okazji Światowego Dnia Środowiska, gdzie poruszano tematykę zdrowego odżywiania i problem marnotrawienia żywności i wody.
Jemielnicki projekt oceniło Krajowe Biuro eTwinning i nagrodziło Krajową Odznaką Jakości m.in. za innowacyjność pedagogiczną i kreatywność. Otrzymał on też inne wysokie wyróżnienie - Europejską Odznakę Jakości eTwinning. Gratulujemy!
Komentarze