Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 31 marca 2025 20:07
Reklama Filplast

Kulinarna rywalizacja w strzeleckim CKZiU. Tematem przewodnim były pierogi

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich było tegorocznym gospodarzem IV Opolskiej Ligii Zawodowców w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Kulinarna rywalizacja w strzeleckim CKZiU. Tematem przewodnim były pierogi
Uczestniczki przygotowały pierogi w najróżniejszych postaciach

Autor: BB / powiat strzelecki

CKZiU w Strzelcach Opolskich gospodarzem Opolskiej Ligi Zawodowców

Opolska Liga Zawodowców to konkurs, w ramach którego wybierani są uczniowie najlepsi w swoich specjalizacjach zawodowych. Jej celem jest integracja środowiska szkół zawodowych i wyszukiwanie szczególnie uzdolnionych uczniów. - W tym roku przypadło nam być organizatorem w tym konkursie, z czego bardzo się cieszymy - mówi Halina Kajstura, dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich.

Spośród 300 uczniów z całego regionu do finału zakwalifikowało się 6 osób. Do konkursu przystąpili uczniowie z Brzegu, Nysy, Opola i Strzelec Opolskich. Jak podkreślali organizatorzy, to już ogromne wyróżnienie. 

- Gościmy uczniów z różnych szkół gastronomicznych z województwa opolskiego, którzy dostali się do finału Ogólnopolskiej Ligii Zawodowców - opowiada Katarzyna Krępa-Stefanik, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w CKZiU w Strzelcach Opolskich. - Uczestnicy mieli za zadanie przygotować pierogi na różne sposoby. 

- Uczniowie nie wiedzieli, jakie będą produkty, więc na szybko musieli zdecydować, jaki przyrządzić do nich farsz i w jaki sposób je podać - tłumaczy.

Coraz więcej zawodów

- Z roku na rok liga poszerza nam się o kolejne zawody - mówi Mieczysław Biel, kierownik Pracowni Kształcenia Zawodowego i Doradztwa Zawodowego w Opolskim Centrum Edukacji. - W CKZiU w Strzelcach Opolskich rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych. Ta rywalizacja właściwie zaczęła się już 28 lutego. Wtedy uczniowie mieli do wykonania test, a teraz walczyli w kuchni.

"Był stres"

Szóstka najlepszych uczestniczek na początku była bardzo zestresowana, jednak, gdy zobaczyły produkty, emocje opadły.

- Na początku był stres - przyznała Dominika Stępkowska z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie. - Mam nadzieję, że się wszystko uda. Dzisiaj planuję zrobić pierogi takie, jak robiła moja prababcia - nietypowe z ziemniakami i kapustą kiszoną. 

 - W pierogach jest ważne ciasto, jego konsystencja, dobranie odpowiednich przypraw i - przede wszystkim - trafienie w gusta jury - stwierdziła Paulina z Zespołu Szkół Zawodowych w Brzegu. 

W jury zasiadał m.in Paweł Wójcik, szef kuchni w restauracji Alter Ego.

- Będę dzisiaj zwracał uwagę na jakość wykończenia i sposób podania - mówił Paweł Wójcik. - To są dwie rzeczy, które w tym momencie są gastronomii kluczowe. Oczywiście równie ważne, jak to podanie, są produkty, z których jest zrobiona potrawa.

Uczniowie na przyrządzenie smakowitych pierogów mieli około 2 godziny. Po tym czasie przyszedł czas oceny i ogłoszenie zwycięzcy.

To zwyciężczynie:

  • I miejsce - Oliwia Kukulla z ZSZ nr 4 w Opolu,
  • II miejsce - Paulina Kliza z ZSZ w Brzegu,
  • III miejsce - Natalia Ścibor z CKZiU w Strzelcach Opolskich. 

Nagrody dla najlepszych uczniów zostaną rozdane 23 kwietnia podczas Dni Kariery w Opolu.

 Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ReklamaHeimat
ReklamaMaxima - grudzień
ReklamaHelios
ReklamaOptyk Ptak 1197
ReklamaRe-gat
ReklamaQuakernack
ReklamaHospicjum2022
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 7°C Miasto: Strzelce Opolskie

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 10 km/h

Reklama
Ostatnie komentarze
J Autor komentarza: śląski EcikTreść komentarza: "Umożliwiłoby to szybki dojazd do Górnego Śląska...". Nieśmiało zwracam uwagę na fakt, zarówno historyczny jak i teraźniejszy, że Zawadzkie i okolice są częścią Górnego Śląska więc nie trzeba się nigdzie przemieszczać. Nie jest nią natomiast np. Częstochowa czy Dąbrowa Górnicz lub Sosnowiec, które wchodzą w skład województwa nazwanego, nie tak dawno, niefortunnie "śląskim"(czyżby z sentymentu do sanacyjnego wojewody Grażyńskiego?)Data dodania komentarza: 31.03.2025, 19:36Źródło komentarza: Linia kolejowa zarasta w Zawadzkiem. Chcą przywrócić na niej ruch pociągów J Autor komentarza: JanTreść komentarza: Jedna szkoła i trzy miejscowości kolonowskie,Staniszcze,Fosowskie brakuje jeszcze Opole.Data dodania komentarza: 10.03.2025, 19:47Źródło komentarza: Szkoła przejdzie remont. "To jedna z najważniejszych inwestycji" S Autor komentarza: SmokTreść komentarza: A czy ktoś z zainteresowanymi stronami, tą od kurników, i tą od mieszkańców, rozmawiał? Czy burmistrz albo radni zasięgnęli opinii mieszkańców w "przedmiotowej sprawie"?Data dodania komentarza: 28.02.2025, 11:47Źródło komentarza: Kurniki skłóciły wieś. "Tu ma być prawie milion brojlerów rocznie" A Autor komentarza: LPTreść komentarza: Może za rok udało by sie zorganizować wycieczkę "Szlakiem naszych okolicznych śmieci w rowach i lasach" Trasa jest przygotowana w 100% a miasto napewno da jakieś 10tys patrząc na te wnioski i rozdawane środki ;)Data dodania komentarza: 20.02.2025, 07:08Źródło komentarza: Pieniądze na zadania kulturalne w Strzelcach Opolskich. Nie wszyscy są zadowoleni S Autor komentarza: SmokTreść komentarza: Tyle tekstu, a najważniejszego nie ma. Które przejścia?Data dodania komentarza: 14.02.2025, 09:48Źródło komentarza: Dwa przejścia dla pieszych w gminie Zawadzkie zostaną doświetlone J Autor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Pani Baryga,dodam tylko do pani artykułu że mowa o budowie pierwszego w gminie pasywnego oddziału przedszkolnego połączonego z przebudową szkoły podstawowej Staniszcze Wielkie-Kolonowskie 3 znajdującej się na obszarze Fosowskiego.Data dodania komentarza: 12.02.2025, 07:13Źródło komentarza: Takiego obiektu w gminie Kolonowskie jeszcze nie ma. Powstanie pasywne przedszkole
Reklama