CKZiU w Strzelcach Opolskich gospodarzem Opolskiej Ligi Zawodowców
Opolska Liga Zawodowców to konkurs, w ramach którego wybierani są uczniowie najlepsi w swoich specjalizacjach zawodowych. Jej celem jest integracja środowiska szkół zawodowych i wyszukiwanie szczególnie uzdolnionych uczniów. - W tym roku przypadło nam być organizatorem w tym konkursie, z czego bardzo się cieszymy - mówi Halina Kajstura, dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich.
Spośród 300 uczniów z całego regionu do finału zakwalifikowało się 6 osób. Do konkursu przystąpili uczniowie z Brzegu, Nysy, Opola i Strzelec Opolskich. Jak podkreślali organizatorzy, to już ogromne wyróżnienie.
.jpg)
- Gościmy uczniów z różnych szkół gastronomicznych z województwa opolskiego, którzy dostali się do finału Ogólnopolskiej Ligii Zawodowców - opowiada Katarzyna Krępa-Stefanik, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w CKZiU w Strzelcach Opolskich. - Uczestnicy mieli za zadanie przygotować pierogi na różne sposoby.
- Uczniowie nie wiedzieli, jakie będą produkty, więc na szybko musieli zdecydować, jaki przyrządzić do nich farsz i w jaki sposób je podać - tłumaczy.
Coraz więcej zawodów
- Z roku na rok liga poszerza nam się o kolejne zawody - mówi Mieczysław Biel, kierownik Pracowni Kształcenia Zawodowego i Doradztwa Zawodowego w Opolskim Centrum Edukacji. - W CKZiU w Strzelcach Opolskich rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych. Ta rywalizacja właściwie zaczęła się już 28 lutego. Wtedy uczniowie mieli do wykonania test, a teraz walczyli w kuchni.
.jpg)
"Był stres"
Szóstka najlepszych uczestniczek na początku była bardzo zestresowana, jednak, gdy zobaczyły produkty, emocje opadły.
- Na początku był stres - przyznała Dominika Stępkowska z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie. - Mam nadzieję, że się wszystko uda. Dzisiaj planuję zrobić pierogi takie, jak robiła moja prababcia - nietypowe z ziemniakami i kapustą kiszoną.
- W pierogach jest ważne ciasto, jego konsystencja, dobranie odpowiednich przypraw i - przede wszystkim - trafienie w gusta jury - stwierdziła Paulina z Zespołu Szkół Zawodowych w Brzegu.

W jury zasiadał m.in Paweł Wójcik, szef kuchni w restauracji Alter Ego.
- Będę dzisiaj zwracał uwagę na jakość wykończenia i sposób podania - mówił Paweł Wójcik. - To są dwie rzeczy, które w tym momencie są gastronomii kluczowe. Oczywiście równie ważne, jak to podanie, są produkty, z których jest zrobiona potrawa.
Uczniowie na przyrządzenie smakowitych pierogów mieli około 2 godziny. Po tym czasie przyszedł czas oceny i ogłoszenie zwycięzcy.
To zwyciężczynie:
- I miejsce - Oliwia Kukulla z ZSZ nr 4 w Opolu,
- II miejsce - Paulina Kliza z ZSZ w Brzegu,
- III miejsce - Natalia Ścibor z CKZiU w Strzelcach Opolskich.
Nagrody dla najlepszych uczniów zostaną rozdane 23 kwietnia podczas Dni Kariery w Opolu.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze