O ziołach jadalnych wiedzą i je jedzą, czyli szkolenie w Kielczy
Niedawno w Starej Chacie w Kielczy ponad 30 osób z różnych miejscowości wzięło udział w warsztatach dotyczących dzikich roślin jadalnych. Ich organizatorem było DFK Kielcza, a spotkanie częściowo prowadzone było po niemiecku.
- Wykład odbył się w ramach projektu Lernraum.pl. Uczestnicy nie tylko mieli okazję zapoznać się z najpopularniejszymi roślinami jadalnymi, ale również spróbować zupy z pokrzywy, pesto z podagrycznika, babeczek pokrzywowych, panna cotty z kwiatów lilaka, kwiatów sosny w czekoladzie - wymienia Pior Meisel z DFK.
Zajęcia poprowadziła Dominika Bujara, która chętnie podzieliła się z uczestnikami przepisami na naturalne dania. Prowadząca zadbała o to, by nikt z warsztatów nie wyszedł głodny.
- Cieszę się, że mieszkańcy zainteresowali się roślinami, i mam nadzieję, że będą częściej sięgać po te dary natury - mówiła Dominika Bujara.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze