Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 8 kwietnia 2025 17:07
Reklama Filplast

Słodko-tłuste szaleństwo

Przedstawiamy Wam propozycje na słodkości, które możecie przygotować w tłusty czwartek i nie tylko.
Reklama dotacje unijne dla firm MŚP
Słodko-tłuste szaleństwo

Autor: źródło: pixabay.com

Azjatyckie gulab jamun
To malutkie pączki popularne w południowej Azji m.in. w Indiach, Sri Lance czy Nepalu. Gotowe macza się w syropie cukrowym wymieszanym z kardamonem, wodą różaną czy szafranem. Gulab jamun jada się na weselach, festiwalach i podczas muzułmańskich świąt.

Reklama dotacje unijne dla firm

Składniki na ciasto:

200g mleka w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mąki pszennej

100 ml śmietany 18%, kwaśnej

Przygotowanie:

Mleko w proszku przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i mąką. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsądzamy na papierowym ręczniku.

Składniki na syrop:

300 g cukru

4-5 łyżek wody różanej

kilka ziarenek kardamonu

do dekoracji: pistacje, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

W garnku gotujemy 2 szklanki wody i ziarenka kardamonu. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dolewamy wodę różaną, podgrzewamy 2 minuty i zdejmujemy z palnika. Do gotowego syropu wkładamy usmażone kulki i zostawiamy je tak co najmniej na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy np. wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi ze strony ostra-na-slodko.pl

 

Włoskie bomboloni
Włoskie pączki wypełnia się najczęściej kremem waniliowym, czekoladowym lub konfiturą malinową. Bomboloni są miniaturkami, a najlepiej smakują na ciepło z cappuccino.

Składniki na około 30 sztuk:

275 g mąki pszennej chlebowej

275 g maki pszennej

70 g cukru

100 g roztopionego masła

125 ml wody

125 ml mleka

3 duże jajka

10 g suchych drożdży

pół łyżeczki soli

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta (ok. 50 g na pączek), formujemy kulki i odkładamy. Ponownie zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie smażymy paczki w dobrze rozgrzanym oleju. Odsądzamy na ręczniku papierowym. Po lekkim ostudzeniu nadziewamy kremem budyniowym, oprószamy cukrem pudrem.

Składniki na krem budyniowy:

6 żółtek

100 g drobnego cukru

40 g mąki pszennej

450 ml mleka

nasionka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

Żółtka i cukier ucieramy do białości, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 50 ml mleka, mąkę, nasionka z wanilii i miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy w rondelku. Do wrzącego mleka dodajemy masę żółtkową i gotujemy jak budyń, aż całość zgęstnieje. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą, tak żeby folia dotykała kremu i studzimy.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

 

Greckie loukoumades
To typowy grecki deser, który smakiem i wyglądem przypomina tradycyjne pączki, ale jest o wiele łatwiejszy do przygotowania. Chrupiące drożdżowe kulki polewa się słodkim syropem i posypuje posiekanymi pistacjami lub orzechami włoskimi.

Składniki na ciasto (ok. 35 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka ciepłej wody

1/2 szklanki mleka migdałowego

1 saszetka suchych drożdży (7 g)

1 łyżka cukru

szczypta soli

Przygotowanie:

W misce łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy ciepłą wodę i mleko, mieszamy, aż uzyskamy podobne ciasto jak na naleśniki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość. Gdy będzie już gotowe, w garnku podgrzewamy olej. Moczymy łyżeczkę w gorącym oleju, nabieramy nią ciasto i ostrożnie wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż będą złoto-brązowe. Później układamy na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Składniki na syrop:

1/2 szklanki syropu klonowego

1 pomarańcza

laska cynamonu

dodatkowo: drobno posiekane pistacje lub orzechy włoskie

Przygotowanie:

W rondelku łączymy syrop klonowy i sok z pomarańczy. Dodajemy laskę cynamonu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż syrop trochę zgęstnieje. Wyjmujemy cynamon i polewamy jeszcze ciepłe loukoumades. Posypujemy drobno pokrojonymi orzechami.

Przepis pochodzi ze strony lazycatkitchen.pl.

 

Fińskie tippaleivät
To rodzaj ciastek w formie gniazd, które smaży się w głębokim oleju. Finowie przygotowują je na majowe święto Vappu, czyli noc Walpurgii. Początkowo było to święto ludzi z wyższych sfer, obecnie jest wesołą zabawą przypominającą karnawał.

Składniki:

170 g mąki

100 ml mleka

2 jajka

30 g cukru

szczypta soli

cukier puder

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jajka i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przelewamy do rękawa cukierniczego, jego otwór nie powinien przekraczać 2 mm średnicy. W garnku rozgrzewamy olej, wyciskamy na niego masę tworząc gniazdka. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony www.kuchniokracja.hanami.pl


Podziel się
Oceń

Komentarze

ReklamaHeimat
ReklamaMaxima - grudzień
ReklamaHelios
ReklamaOptyk Ptak 1197
ReklamaRe-gat
ReklamaQuakernack
ReklamaHospicjum2022
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 9°C Miasto: Strzelce Opolskie

Ciśnienie: 1023 hPa
Wiatr: 20 km/h

Ostatnie komentarze
J Autor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Jeżeli Zawadzkie dla swoich mieszkańców chce połączenia z Tarnowskimi Górami to niech urząd gminny sfinansuje połączenie autobusowe.Ciekawe czy będzie to rentowne dla urzędu i jak długo będzie to funkcjonowało.Data dodania komentarza: 1.04.2025, 13:35Źródło komentarza: Linia kolejowa zarasta w Zawadzkiem. Chcą przywrócić na niej ruch pociągów J Autor komentarza: JanTreść komentarza: Nieczynna linia kolejowa Zawadzkie-Tarnowskie Góry,to nie powód że Zawadzkie upadło.Powodem jest zlikwidowanie Huty i Izostalu.W Zawadzkiem potrzebne są tereny inwestycyjne i dobrzy inwestorzy.A nie całą winę zwalać na PKP bo zamknęli tą linię.Co tam mają przewoźić?Powietrze z Opola do Tarnowskich Gór?Data dodania komentarza: 1.04.2025, 12:58Źródło komentarza: Linia kolejowa zarasta w Zawadzkiem. Chcą przywrócić na niej ruch pociągów J Autor komentarza: śląski EcikTreść komentarza: "Umożliwiłoby to szybki dojazd do Górnego Śląska...". Nieśmiało zwracam uwagę na fakt, zarówno historyczny jak i teraźniejszy, że Zawadzkie i okolice są częścią Górnego Śląska więc nie trzeba się nigdzie przemieszczać. Nie jest nią natomiast np. Częstochowa czy Dąbrowa Górnicz lub Sosnowiec, które wchodzą w skład województwa nazwanego, nie tak dawno, niefortunnie "śląskim"(czyżby z sentymentu do sanacyjnego wojewody Grażyńskiego?)Data dodania komentarza: 31.03.2025, 19:36Źródło komentarza: Linia kolejowa zarasta w Zawadzkiem. Chcą przywrócić na niej ruch pociągów J Autor komentarza: JanTreść komentarza: Jedna szkoła i trzy miejscowości kolonowskie,Staniszcze,Fosowskie brakuje jeszcze Opole.Data dodania komentarza: 10.03.2025, 19:47Źródło komentarza: Szkoła przejdzie remont. "To jedna z najważniejszych inwestycji" S Autor komentarza: SmokTreść komentarza: A czy ktoś z zainteresowanymi stronami, tą od kurników, i tą od mieszkańców, rozmawiał? Czy burmistrz albo radni zasięgnęli opinii mieszkańców w "przedmiotowej sprawie"?Data dodania komentarza: 28.02.2025, 11:47Źródło komentarza: Kurniki skłóciły wieś. "Tu ma być prawie milion brojlerów rocznie" A Autor komentarza: LPTreść komentarza: Może za rok udało by sie zorganizować wycieczkę "Szlakiem naszych okolicznych śmieci w rowach i lasach" Trasa jest przygotowana w 100% a miasto napewno da jakieś 10tys patrząc na te wnioski i rozdawane środki ;)Data dodania komentarza: 20.02.2025, 07:08Źródło komentarza: Pieniądze na zadania kulturalne w Strzelcach Opolskich. Nie wszyscy są zadowoleni
Reklama
Reklama