Z jakiego mięsa przyrządzić burgery hawajskie?
Podstawą każdego burgera jest kotlet mielony. W wersji hawajskiej, podobnie jak amerykańskiej, polecamy przyrządzić go ze świeżej wołowiny o zawartości tłuszczu na poziomie 20-30%. Wybierz najlepsze części tuszy, takie jak antrykot, rostbef czy łopatka, aby twój burger był soczysty, kruchy i rozpływał się w ustach. Mięso należy zmielić maszynką o średnich oczkach, a następnie doprawić solą i pieprzem. W rękach uformuj niewielkie kotlety, które później zgrillujesz z obu stron. Dodatki w stylu hawajskim dobrze komponują się też z mięsem drobiowym - kurczakiem lub indykiem. Ważne jest, aby wybrane przez ciebie mięso było dobrej jakości i świeże.
Chcesz sprawdzić, jak smakuje najlepszy burger Wrocław? Koniecznie wpadnij do Pasibusa! W ofercie znajdziesz zarówno klasyczne burgery rodem ze Stanów Zjednoczonych, jak i bardziej eksperymentalne propozycje. Wszystkie burgery są przygotowywane ze świeżych, dobrych gatunkowo składników, w tym z polskiej 100% wołowiny mielonej na miejscu. W połączeniu ze swobodną atmosferą i oryginalnym wystrojem lokalu całość gwarantuje wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które na długo pozostanie w pamięci.
Jakie dodatki pasują do burgera w stylu hawajskim?
Odpowiednio dobrane dodatki są tym, co decyduje o charakterze burgera. Chcesz przyrządzić gorącą kanapkę, której każdy kęs zabierze cię w kulinarną podróż na tropikalne wyspy? Koniecznie dodaj do niej grillowanego ananasa! Plastry ananasa grilluj przez chwilę z obu stron, aż przybiorą złotawy odcień. To właśnie ten owoc nada twoim burgerom nutę słodyczy i ciekawie przełamie smak mięsa oraz warzyw.
Jakie jeszcze dodatki pasują do burgerów hawajskich? Możesz zdecydować się na chrupiące plastry boczku, świeże pomidory - śliwkowy i zielony, sałatę masłową, czerwoną cebulę, ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę i ser cheddar.
Jak przygotować aromatyczny sos do burgera hawajskiego?
Lekki, aksamitny sos na bazie jogurtu naturalnego będzie doskonałym dopełnieniem hawajskiego burgera z ananasem. Jogurt połącz z sokiem cytrynowym, odrobiną oliwy i musztardy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę płynnego miodu, sól, pieprz i świeże zioła. Świetnie sprawdzi się drobno posiekana bazylia, pietruszka, mięta lub koperek. Sos dodaj do kanapki dopiero po schłodzeniu w lodówce.
Burger w stylu hawajskim równie dobrze smakuje w połączeniu z klasycznym sosem amerykańskim. Majonez wymieszaj z keczupem i musztardą. Dodaj szczyptę curry, sól, cukier, słodką paprykę mieloną i zioła prowansalskie. Po schłodzeniu posmaruj sosem oba kawałki bułki, na wierzch połóż kotleta, ananasa i pozostałe dodatki, a następnie złóż razem. Burger w stylu hawajskim gotowy!