Wielkanoc przyszła do Centawy wcześniej
Stół zastawiony był przepięknie i przede wszystkim smacznie, a potrawy przygotowano nie tylko do podziwiania, ale i do degustacji. Były babki i babkowe baranki oraz zajączki, mazurki i sernik królewski, jajka na wiele sposobów, barszcz biały, biała kiełbasa z cebulową konfiturą, pieczeń rzymska, sałatki i wiele innych smakołyków.
Panie dzieliły się przepisami i wzięły udział w warsztatach tworzenia świątecznych stroików.
- Najważniejsza była integracja, że mogłyśmy się spotkać, pobyć razem, porozmawiać przy stole – mówi Krystyna Knopek, przewodnicząca Koła Kobiet w Centawie. - Takie spotkania przed Wielkanocą kiedyś odbywały się u nas rok w rok, ale potem przyszła pandemia i zwyczaj zanikł. Teraz udało się nam go wreszcie reaktywować i mam nadzieję, że już na stałe.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze