- Przygotowałyśmy m.in. pieczeń rzymską, sałatkę warstwową, jajka w sosie tatarskim czy jajka z fetą i łososiem - wymienia Urszula Plachetka. - Jeśli chodzi o babki były - babka pomarańczowo-drożdżowa, babka na wodzie, babka różowa, babka cytrynowa, babka z zajączkiem szpinakowym, metrowiec, babka marmurkowa i babka marchewkowa oraz babeczki.
Skąd pomysł na takie smakołyki?
- Pomysł na babki wziął się z naszej tradycji, ponieważ zawsze pieczemy je na Wielkanoc, a jajko, dlatego, że jest symbolem odrodzenia - wyjaśnia Urszula Plachetka.
Członkinie koła chętnie zaangażowały się w gotowanie i pieczenie.
- Każda z nas przygotowała jedną babkę oraz jedną potrawę z jajkiem - mówi Urszula Plachetka i dodaje, że stół z Dolnej był zastawiony po same brzegi. - Bardzo dziękuję paniom za zaangażowanie.
Więcej o wystawie stołów wielkanocnych przeczytasz TUTAJ.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze