Smacznie i nie tylko w Ujeździe
Inicjatorem imprezy było Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Niezdrowicach. - Zależało nam na zebraniu w jednym miejscu wytwórców lokalnych produktów i potraw, ale nie tylko, bo również rękodzieła - mówi Jessica Lochmajer, przewodnicząca KGiGW w Niezdrowicach. - Wystawcy zjechali do Ujazdu z całego województwa opolskiego, oferując odwiedzającym m.in. sery, miody, kołacz, wianki, biżuterię, kosmetyki naturalne czy różnego rodzaju drewniane przedmioty.
Miejscowe sery...
Jedno ze stoisk należało do Oliwera Jarosza z Ujazdu, który od 1,5 roku zajmuje się produkcją serów.
- Nasze sery wytwarzamy z mleka krowiego pochodzącego od naszych krów, które wypasają się na pastwiskach, co oznacza, że są w pełni naturalne - opowiada. - Produkujemy m.in. sery podpuszczkowe z różnymi przyprawami, aksamitne twarożki czy serowe kuleczki w przyprawach oraz oleju. Ponadto proponujemy swojskie mleko, kefir i jogurt, w tym również bez laktozy.
Pan Oliwer zauważa, że ludzie coraz częściej chcą jeść zdrowo i decydują się na naturalną żywność.
- Bardziej doceniani są też rolnicy, nie przez wszystkich, ale zmierza to w dobrą w stronę - dodaje.
Gospodynie popisały się umiejętnościami kulinarnymi
Podczas festiwalu odbył się konkurs dla kół gospodyń z gminy Ujazd, które przyrządzały potrawy na oczach publiczności.
- Wystartowało w nim Koło Gospodyń Wiejskich w Zimnej Wódce, KGW w Sieroniowicach, KGiGW w Niezdrowicach, KGiGW w Jaryszowie, a także KGiGW w Olszowej - wymienia Jessica Lochmajer. - Panie nie znały wcześniej składników, z którymi będą pracować, dlatego najpierw miały godzinę na zaznajomienie się z nimi i wymyślenie dania konkursowego, a później dwie godziny na jego przygotowanie.
Jakie pyszności przyrządzono?
- Gdy zobaczyłyśmy dostępne produkty, od razu wiedziałyśmy, co będziemy robić - mówi Jolanta Lebok z KGW w Zimnej Wódce. - Wybór padł na placki z dodatkiem batata, które podałyśmy w formie burgera.
- Przygotowałyśmy zielony makaron z halibutem, a do tego sałatkę owocową z granatem - podaje Teresa Nowak, przewodnicząca KGW w Sieroniowicach.
- Postawiłyśmy na kaszę z warzywami i polędwiczkę w sosie pieczarkowym - mówi Agnieszka Golba z KGiGW w Jaryszowie. - Taką potrawę przyrządzałyśmy pierwszy raz.
Oto wyniki konkursu:
- I miejsce - KGiGW w Niezdrowicach,
- II miejsce - KGiGW w Jaryszowie,
- III miejsce - KGiGW w Olszowej.
Atrakcji było więcej...
W międzyczasie miał miejsce pokaz kuchni molekularnej oraz warsztaty pieczenia pizzy, które cieszyły się sporym zainteresowaniem uczestników.
Dodajmy, że festiwal zorganizowano w gminie Ujazd już po raz drugi. Rok temu odbył się w Niezdrowicach, a tym razem połączono go z obchodami dożynek gminnych, o których więcej piszemy tutaj. W organizację włączył się Miejsko-Gminny Ośrodek Działalności Kulturalnej w Ujeździe, a także województwo opolskie, które udzieliło imprezie wsparcia finansowego.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze