Nasze produkty i potrawa docenione w województwie
Podczas Święta Województwa Opolskiego, które odbyło się z początkiem czerwca w Mosznej, rozstrzygnięto etap regionalny 23. edycji ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Z sukcesami wrócił z niego Browar Opolski w Krośnicy, Serowarnia Wiejskie Dobroci z Izbicka oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Zimnej Wódce.
Trunek z Krośnicy z nagrodą główną
Piwowarzy z Krośnicy zdobyli nagrodę główną w kategorii regionalnych napojów alkoholowych. Przyznano im ją za piwo Hubertus Saison, które jest sezonowym trunkiem kraftowym.
- To klasyczne jasne piwo, ale mające nieoczywisty smak, bo doprawione jest skórkami pomarańczy, kwiatami czarnego bzu i rozmarynem - mówi Justyna Plucik, współwłaścicielka Browaru Opolskiego w Krośnicy. - Dodatkowo jego nazwa, Hubertus Saison, nawiązuje do myśliwych, których w naszej okolicy oraz całym województwie opolskim, jest sporo.
Krośnicki browar, obok nagrodzonego trunku, wytwarza też inne napoje chmielowe. Wszystkie produkowane są rzemieślniczo, a także przy uwzględnieniu preferencji klientów i regionalnych smaków. Co ciekawe, na etykiecie każdego z nich umieszczony jest wizerunek charakterystycznego miejsca, punktu bądź zabytku Opolszczyzny.
- Wśród nich znajdziemy m.in. pałac w Izbicku, zamek w Mosznej, zarys Góry św. Anny, Jezioro Turawskie czy postacie Karolinki i Karliczka z Gogolina - wymienia Justyna Plucik. - Na trunku, który został nagrodzony, widnieje Pomnik Myśliwca, który znajduje się w Strzelcach Opolskich.
Właściciele Browaru Opolskiego w Krośnicy są zadowoleni z nagrody.
- Zauważenie oraz docenienie naszych produktów, a przy tym naszej pracy, zawsze cieszy, a także jest powodem do dumy - mówi Justyna Plucik. - Dziękujemy wszystkim, w tym naszym stałym klientom, za zaufanie i zachęcamy do odwiedzin oraz zakupów w naszym sklepiku.
Ser z Izbicka wyróżniony
Serowarnia Wiejskie Dobroci z Izbicka została doceniona za "izbicki ser smażony", który zdobył wyróżnienie w kategorii produktów mlecznych.
- Takie sukcesy zawsze cieszą - przyznają Mirela i Piotr Paterokowie, właściciele Serowarni Wiejskie Dobroci z Izbicka. - Obok radości, to również docenienie naszej codziennej pracy i motywacja do dalszego działania.
Serowarnia skupia się na naturalnej produkcji, co wpływa na smak oraz jakość produktów.
- Mleko, które wykorzystujemy do wytwarzania serów, pochodzi od naszych krów, które wypasają się na łąkach, a także są karmione głównie sianem czy zbożami - mówią państwo Paterokowie. - To bardzo ważne, bo możemy mieć pewność, że składki, a co za tym idzie, produkty, będą najwyższej jakości.
Do wszystkiego dochodzi własnoręczny proces wytwarzania serów.
- Dziękujemy naszym klientom oraz wszystkim osobom, które nas odwiedzają, doceniają oraz wspierają dobrym słowem - podkreślają właściciele serowarni.
Potrawa z Zimnej Wódki na podium
Koło Gospodyń Wiejskich w Zimnej Wódce zajęło trzecie miejsce w kategorii gastronomia. Uznanie zdobyła potrawa, którą był żur na swojskiej maślance oraz polędwiczka wieprzowa w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapustą.
- Bardzo cieszymy się, że udało się zdobyć tak wysokie miejsce, tym bardziej, że konkurencja była spora - mówi Beata Broncel, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Zimnej Wódce. - To dla nas ogromne wyróżnienie.
Warto dodać, że to nie pierwszy raz, gdy produkty i potrawy z powiatu strzeleckiego zostały docenione podczas konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". W poprzednich latach sukcesy odniosło m.in. Koło Gospodyń Wiejskich w Niezdrowicach, Winnica Rodzinna Cwielong-Olszewski z Balcarzowic, Pasieka Gucio z Niezdrowic, gospodarstwo rolne Heleny i Jerzego Ziajów ze Staniszcz Wielkich czy Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach. Był to również kolejny raz, gdy przyznano nagrody Browarowi Opolskiemu w Krośnicy, Serowarni Wiejskie Dobroci z Izbicka oraz Kołu Gospodyń Wiejskich w Zimnej Wódce.
Dodajmy też, że celem konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" jest promowanie tradycyjnej oraz regionalnej żywności, a także upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości.
Gratulujemy!
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze