Uczniowie z Kielczy uczestniczyli wydarzeniach w ramach projektu DROPS
Już od samego rana młodzi ludzie mogli czerpać wiedze z darów, jakie daje nam natura. Najmłodsi uczniowie klasy pierwszej i drugiej odwiedzili Zuzannę Kazieczko, gdzie mieli okazję zobaczyć jak wygląda sad i posmakować jego owoców. Tam również odbyły się warsztaty z robienia zdrowych soków i kompotów.
Nieco starsi uczniowie pojechali do Leśnictwa Zarzecze w Kielczy. Tam uczestniczyli w prelekcji dotyczącej pszczół i pracy pszczelarza. Dzieci dowiedziały się, jak dbać o pszczoły oraz jakie korzyści i wartości ma miód czy wosk pszczeli. Oczywiście, nie obyło się bez degustacji miodu, a na zakończenie zorganizowano pieczenie kiełbasek.
Kolejna grupa uczniów odwiedziła gospodarstwo Katarzyny i Daniela Garcorz.
- Młodzi ludzie dowiedzieli się co nieco o zwierzętach dających mleko, o sposobie jego pobierania i przetwarzania. Mogli też zapoznać się ze zwierzętami w gospodarstwie, co było dużym przeżyciem.- informuje placówka w Kielczy.
Po teorii przyszedł czas na praktykę. Uczniowie mogli spróbować swoich sił w dojeniu sztucznej krowy. Następnie gospodyni zapoznała ich z tajnikami przygotowania serów, które po zrobieniu mogli zjeść.
Ponadto w ramach wydarzenia zorganizowano także warsztaty z kiszenia kapusty pod kierunkiem Urszuli Kudlek. Uczniowie klasy siódmej oprócz zapoznania się z walorami zdrowotnymi kiszonej kapusty, zakasali rękawy i sami przystąpili metodą tradycyjną do jej wyrabiania.
Z pewnością dla wszystkich uczniów był to bardzo pouczający, jak i atrakcyjny dzień, a zdobyte doświadczenie w przyszłości zaowocuje.
Czytaj wszystkie najważniejsze informacje z powiatu strzeleckiego. Kup aktualne e-wydanie "Strzelca Opolskiego"!
Komentarze